terug
Winkelmedewerker is een praktische studierichting met een arbeidsmarktfinaliteit, via duaal leren. De opleiding combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. Dat betekent dat de leerplandoelen in nauwe samenwerking met de mentor op de leerwerkplek moeten gerealiseerd worden.
  • Je leert producten op een commerciĆ«le wijze in de winkel plaatsen en de kassa bedienen om zo de commerciĆ«le doelstellingen van de organisatie te realiseren.
  • Je ontwikkelt specifieke competenties zoals het ondersteunen van de goederenstroom in een winkelomgeving, het voorbereiden en presenteren van artikels, het ontvangen van betalingen en het ondersteunen van de klant bij klachten.
  • Je leert dat veiligheid en ergonomie essentieel zijn in een bedrijfsomgeving.
  • Met het oog op het verminderen van de afvalberg en recyclage leer je duurzaam en economisch handelen.
2DE GRAAD

winkel-medewerker duaal

Arbeidsmarktfinaliteit (domein ECONOMIE & ORGANISATIE)

28u/week (indien vorming), 34u/week (indien werkervaring), 38u/week (indien OAO)

3DE JAAR4DE JAAR
Frans22
Cluster TAAL55
Cluster STEM22
Toegepaste Algemene Vorming (TAV)11
Winkelmedewerker66
Werkplekleren*
*of Vorming1212
*of Werkervaring1818
*of Overeenkomst van Alternerende Opleiding (OAO)2222
  • Je leert artikelen aanvullen en presenteren.
  • Je bouwt ervaring op om de voorraad in een winkel te beheren.
  • Je breidt je takenpakket uit met de controle op prijsaanduidingen, het verkopen, het begeleiden en adviseren van klanten, diefstalpreventie, het afhandelen van verkooptransacties en het professioneel bedienen van de kassa.
  • Je ontwikkelt vaardigheden om steeds klantvriendelijk te zijn.
In de praktijk zullen de meeste leerlingen na de duale tweedegraads opleiding doorstromen naar een duale opleiding in de 3e graad, bv. Logistiek of Onthaal, organisatie en sales. Daarna is er nog de mogelijkheid om door te stromen naar een duale Se-n-Se opleiding, bv. Commercieel assistent.

Met de opleiding Winkelmedewerker kan je natuurlijk ook direct aan de slag als winkelbediende in kleinhandelszaken, speciaalzaken of warenhuizen. Je hebt nu de capaciteiten om klanten te begeleiden en adviseren, aanvul- en presentatiewerk te verzorgen en de kassa te bedienen.
X