terug
Printmedia is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit.

Leerlingen krijgen een opleiding in de technologie van de grafische sector, met name in technieken en productieprocessen van gedrukte media. Daarbij komen zowel digitale als conventionele druk- en afwerkingstechnieken aan bod, maar wordt ook aandacht besteed aan drukvoorbereidende aspecten van het proces.

De leerling werkt in teamverband en verwerkt verschillende dragers zoals papier, karton, kunststof en stof tot een (half)afgewerkt product.

Hij zet de technische kennis van de aan de procesinstallatie gelinkte druktechniek en procedures, de onderhoudstechnieken voor basisonderhoud, de eigenschappen, de aard en de samenstelling van inkten, drukdragers en PVC, de eigenschappen en de kwaliteit van drukplaten en rubberdoeken en vochtrollen, kleurmeting,…in om hoogstaand drukwerk af te leveren.

Controle en de hygiëne-, milieu-, veiligheids- en productievoorschriften vormen een constante om een continu productieproces te garanderen.
3de graad

Printmedia

Arbeidsmarktfinaliteit

34 lesuren / week

5DE JAAR6DEJAAR
Godsdienst22
LO22
Frans22
Cluster TAAL/MAVO33
Cluster STEM22
Toegepaste Algemene Vorming (TAV)11
Printmedia TV88
Printmedia PV1414
TOTAAL3434
  • Productie aan de productiemachine (drukpers en afwerkingsmachines). Je leert instellen, omstellen, bedienen en opvolgen
  • Kwaliteitscontroles uitvoeren
  • Basisonderhoud uitvoeren aan de productiemachine (drukpers en afwerkingsmachines)
Je kan uiteraard meteen aan de slag op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn verdere studies ook een mogelijkheid!

Voor de richting Printmedia zijn de meest logische studiekeuzes Se-n-Se-opleidingen. Met als evidente keuzemogelijkheden: Operator Digitaal Drukken Printmedia, Print and Sign Operator, Flexodrukker en Rotatiedrukker.
X