terug
Houttechnieken is een technologische en theoretisch-praktisch studierichting in de dubbele finaliteit. Hier draait het om inzicht in toegepaste wiskunde en wetenschappen, massief hout, houtachtige plaatmaterialen, verspaningstechnologie en constructies. Je leert denken in functie van het proces en al doende leer je modelleren met CAD/CAM en constructies realiseren met behulp van machines. Je maakt projecten in massief hout en houtachtige plaatmaterialen. Daarbij heb je oog voor het milieu en veilig en ergonomisch werken.

Meer specifiek houdt deze richting het volgende in.

Binnen fysica bestudeer je de wetten van Newton en eenparige bewegingen en gaat het over constructieleer en bouwkunde. Je krijgt een basisvorming wiskunde en ontleedt (CNC-)houtbewerkingsmachines, stelt ze in en bedient ze. Voorts staat ook de basis van het meubel maken op het programma.

Hout-
technieken
´╗┐

Dubbele finaliteit (domein STEM)

34 lesuren / week

3DE JAAR4DE JAAR
Godsdienst22
Aardrijkskunde11
Engels22
Frans22
Geschiedenis11
LO22
MEAV01
Natuurwetenschappen11
Nederlands44
Wiskunde33
Onderzoek54
Organisatie33
Realisaties76
Realisaties Flex12

MEAV: Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming

Het leerplan Houttechnieken legt er de nadruk op dat je natuur- en technologisch wetenschappelijke kennis ontwikkelt en dat je ontwerpmethoden en realisatietechnieken kan toepassen in technische processen en systemen. Je leert ook de interactie zien tussen ontwerp, wetenschappen, techniek, engineering en wiskunde.
In de derde graad (vanaf het vijfde jaar dus) stroom je door naar de studierichting Houttechnieken.

Als je voldoende motivatie overhoudt kan je na je secundaire studies vanuit deze studierichting verder studeren in academische (natuurwetenschappen/sociale wetenschappen) of professionele bacheloropleidingen.

Maar je kan ook kiezen voor verder studeren in de vertrouwde omgeving van onze school via een Se-N-Se-opleiding zoals bijvoorbeeld Interieurbouwer.

Meteen doorstromen naar de arbeidsmarkt kan met de richting Houttechnieken eveneens. Je kan dan bijvoorbeeld gegarandeerd aan de slag als Operator CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines.
X