terug
Decoratie en schilderwerken is een technisch-praktische studierichting met een arbeidsmarktfinaliteit, via duaal leren.

De opleiding combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. Dat betekent dat de leerplandoelen in nauwe samenwerking met de mentor op de leerwerkplek moeten gerealiseerd worden.

Je maakt kennis met beschermings- en afwerkingsproducten en technieken van de schilder-decorateur. Je leert gebruik maken van digitale technologieën om het technisch proces voor te bereiden en een projectdossier op te maken.

Je ontwikkelt technisch-operationele vaardigheden voor het aanmaken van producten, het voorbereiden van ondergronden, het plaatsen van lijsten, het realiseren van schilderwerken, het aanbrengen van muurbekleding en het plaatsen van soepele vloerbekleding.

Zorg voor het milieu, veilig en ergonomisch werken en circulaire economie vormen een rode draad doorheen de studierichting.
3de graad

Decoratie- en schilderwerken duaal

Arbeidsmarktfinaliteit (domein STEM)

DUAAL 38u / week

5DE JAAR6DE JAAR
Frans22
Cluster TAAL33
Cluster STEM22
Toegepaste Algemene Vorming (TAV)11
Decoratie- en schilderwerken66
Werkplekleren - OAO2424
TOTAAL3838
Duaal
  • Je schildert oppervlakken zowel manueel als met een verfpistool.
  • Je leert hedendaagse schilder- en decoratieve technieken voor interieurs en buitentoepassingen ontleden, voorbereiden en realiseren.
  • Je leert wandbekleding (behang, vlies, …) plaatsen, muren en vloeren bedekken met soepele bekledingen.
  • Je leert raamdecoratie plaatsen.
  • Je verdiept je in technieken en materialen voor het plaatsen van droge bepleistering.
In de praktijk zullen de meeste leerlingen na de duale 3e graadsopleiding doorstromen naar een job op de arbeidsmarkt. Als je afstudeert kan je aan de slag als schilder-decorateur. Je hebt dan de capaciteiten om het interieur van een woning op gebied van wanden en vloeren te verbeteren en onderhouden.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om door te stromen naar een duale Se-n-Se opleiding, bv. restauratievakman schilder- en decoratiewerk.
X