terug
Bouwtechnieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Hier draait het om inzicht in toegepaste wiskunde en wetenschappen, bouwmaterialen, bouwknopen en constructies. Je leert denken in functie van het proces en al doende leer je modelleren met CAD en bouwknopen realiseren met behulp van digitale technologieƫn. Je draagt daarbij zorg voor het milieu en werkt veilig en ergonomisch. Circulair bouwen vormt de rode draad doorheen deze opleiding.

Meer specifiek houdt deze richting het volgende in.
Binnen fysica bestudeer je de mechanica, constructieleer en bouwkunde. Je krijgt een basisvorming wiskunde en een opleiding als technicus-bouw. De basiscompetenties voor de correcte uitvoering van onder meer bouwtechnieken, fundering, bouwknopen, metselwerken en betonwerken krijg je hier onder de knie.

Bouw-
technieken

Dubbele finaliteit (domein STEM)

34 lesuren / week

3DE JAAR4DE JAAR
Godsdienst22
Aardrijkskunde11
Engels22
Frans22
Geschiedenis11
LO22
MEAV01
Natuurwetenschappen11
Nederlands44
Wiskunde33
Onderzoek mechanica / fysica / elektriciteit22
Onderzoek projectenstudie en vormgeving32
Organisatie33
Realisaties66
Realisaties Flex22

MEAV: Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming

Het leerplan Bouwtechnieken legt er de nadruk op dat je natuur- en technologisch wetenschappelijke vaardigheden ontwikkelt en dat je ontwerpmethoden en realisatietechnieken kan toepassen in technische processen en systemen. Je leert ook de interactie zien tussen ontwerp, wetenschappen, techniek, engineering en wiskunde.
In de derde graad (vanaf het vijfde jaar dus) stroom je door naar de studierichting Bouwtechnieken.

Als je voldoende motivatie overhoudt kan je na je secundaire studies vanuit deze studierichting verder studeren in een professionele bacheloropleiding. (architectuur, industriƫle wetenschappen, technologie bouw of onderwijs).

Meteen doorstromen naar de arbeidsmarkt kan met de richting Bouwtechnieken eveneens. Je kan dan bijvoorbeeld gegarandeerd aan de slag als Technicus-Bouw.
X