terug
Elektromechanische technieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Hier draait het om inzicht in toegepaste wiskunde en wetenschappen: elektriciteit-elektronica, mechanica, fluïdomechanica en thermodynamica. Je leert denken in functie van het proces binnen onder meer automatisatie, industriële elektrische installaties en programmeerbare sturingen.

Daar bedoelen we specifiek onder meer het volgende mee. Binnen fysica bestudeer je:
 • de wetten van Newton en bewegingsleer,
 • elektriciteit (elektromagnetisme en elektrostatica),
 • elektronica (logische poorten en eenvoudige schakelingen met sensoren)
 • fluïdomechanica (pneumatische schakelingen)
 • thermodynamica (behoud van energie)
 • optica (terugkaatsing en breking)

Voorts krijg je een basisvorming wiskunde en leer je elektrische, mechanische en pneumatische onderhoudsacties plannen en uitvoeren. Praktisch is deze richting vooral gebaseerd op preventief onderhoud van een elektromechanische installatie. Dat leer je vooral in de praktijkuren Montage en Demontage.

Elektro-mechanische technieken

Dubbele finaliteit (domein STEM)

34 lesuren / week

3DE JAAR4DE JAAR
Godsdienst22
Aardrijkskunde11
Engels22
Frans22
Geschiedenis11
LO22
MEAV01
Natuurwetenschappen11
Nederlands44
Wiskunde33
Elektriciteit22
Technologie Elektriciteit22
Mechanica22
Projecten elektriciteit33
Projecten elektronica22
Projecten mechanica21
Projecten mechanica montage - demontage - technisch tekenen23
Elektriciteit flex (remediëring/verdieping)11

MEAV: Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming

Het leerplan elektromechanische technieken legt er de nadruk op dat je natuur- en technologisch wetenschappelijke kennis ontwikkelt en dat je ontwerpmethoden en realisatietechnieken kan toepassen in technische processen en systemen. Je leert ook de interactie zien tussen wetenschappen, techniek, engineering en wiskunde. Het gaat hier niet om een mechanisch verspanende richting. Technieken als draaien, frezen en boren komen hier dus niet aan bod! Daarvoor kan je terecht in de richting Mechanische Technieken.
In de derde graad (vanaf het vijfde jaar dus) kan je kiezen uit één van volgende studierichtingen:
 • Elektromechanische technieken
 • Elektrotechnieken
 • Industriële ICT
 • Koel en warmtechnieken (wordt niet geprogrammeerd in Don Bosco Halle)
 • Autotechnieken (wordt niet geprogrammeerd in Don Bosco Halle)
Als je voldoende motivatie overhoudt, kan je na je secundaire studies vanuit deze studierichting verder studeren in professionele bacheloropleidingen (Elektromechanica, elektronica-ICT, energiemanagement, energietechnologie, luchtvaart, nautische wetenschappen of onderwijs).

Maar je kan ook kiezen voor verder studeren in de vertrouwde omgeving van onze school via een Se-n-Se-opleiding zoals bijvoorbeeld beveiligingstechnicus of technieker industriële procesautomatisatie.

Meteen doorstromen naar de arbeidsmarkt kan met de richting Elektromechanische technieken eveneens. Je kan dan bijvoorbeeld gegarandeerd aan de slag als elektromecanicien, elektrotechnicus, technicus industriële elektriciteit en lijnautomatisatie of datacommunicatie- en netwerktechnicus.
X